kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Čtením k dokonalé angličtině

Samostatná četba je jako výuka cizího jazyka mnohokrát stejně efektivní jako hodina s lektorem.  Výhodou je, že se jí můžete věnovat kdykoli máte na učení náladu.


lektorem je výuka vždy o něco rychlejší, a vložíte-li ale svou vlastní iniciativu do vývoje vašich jazykových dovedností kombinací lekcí a pravidelné četby, budete se posouvat rychle dopředu.
Vložíte-li svou vlastní iniciativu do vývoje vašich jazykových dovedností kombinací lekcí s lektorem a pravidelné samostatné četby, budete se posouvat rychle dopředu.
Anglická knihovna
Učení je pomalý proces a než se naučíme jediné slovíčko, musíme si ho minimálně desetkrát zopakovat. V knize jsou jednotlivá slova používána opakovaně a tím se nám vrývají do paměti. Poznáte, které slovíčko, je používáno častěji a je tak důležité k pochopení děje a které není. Z kontextu celé věty pak můžete odtušit význam tohoto slova. Důležité je, že se neučíte slovo od slova a jejich překlad, ale vidíte výraz aktivně použitý ve větě. Tím se vám zafixuje, v jakých situacích a jak se slovo správně používá. Slova se tak neučíte mechanicky, ale máte je spojené s určitými souvislostmi a tím se daleko lépe pamatují.

Čtením se vám také zlepšuje jazyková intuice. Učíte se, jak jsou věty skládány, jaké výrazy jsou vhodné, která věta zní dobře a která nedává smysl. Při ústní komunikaci pak náš mozek napodobuje věty, které již viděl, které zná a cítí, že zní správně. Při četbě lze také velmi dobře vypozorovat správné použití gramatiky.

Je ale důležité vybrat správnou četbu. Tématika knihy vás musí především zajímat a bavit, tím se sami motivujete k jejímu přečtení. Nezanedbejte ale také svou úroveň. Začátečník by si neměl vybírat příliš obtížnou četbu, špatně zvolená úroveň vás od čtení spíše odradí.

Doporučujeme sledovat stránky News in levels, kde si stejné zpravodajství můžete přečíst v různých úrovních.

Velmi dobré jsou také zjednodušené knihy, kde si v mnoha úrovních můžete přečíst díla slavných autorů.

Tyto knihy seženete například zde (Penguin readers) nebo zde (Oxford Bookworms). Obsahově zajímavé krátké články doporučujeme hledat zde (how stuff works).
How stuff works

Autor: Anna Jírová

21. 01. 2014 10:19:51


Nejnovější články

Architektonická angličtina s Calvinem

I architekti musí jít s dobou aneb architektonická angličtina v akci. 

09.04.
Pokračovat »

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist