kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Jak se učit cizí jazyky

Máte pocit, že už chodíte na jazykové kurzy léta a pořád vám to k ničemu není? Chcete se učit, ale nevíte jak? Těžko se vám hledá čas i motivace? Náš tým v jazykové škole Tandem dal hlavy dohromady a přinášíme vám několik rad, které vám v osvojování cizího jazyka rozhodně pomohou!


Motivace do začátku

Náš úspěch od začátku souvisí s tím, jak moc je pro nás důležité, abychom cizí jazyk ovládli. Pokud po nás jen šéf vyžaduje jakési potvrzení o znalostech na papíře, ale my sami nestojíme o to angličtinu nebo němčinu používat, asi nám to učení moc nepůjde. Je nezbytné, abychom svůj cíl považovali za smysluplný. Cestujete rádi do zahraničí? Bez cizích jazyků se neobejdete. Díváte se rádi na filmy a seriály? Zkuste to bez českých titulků nebo dabingu. Líbí se vám britská a americká hudba? Zaposlechněte se do textů a snažte se jim porozumět. Zajímáte se o celebrity, vesmír, vaření, vědecké objevy, mezinárodní politiku nebo zdravou výživu? Více než polovina veškerého obsahu na internetu je psána v angličtině a relevantních informací k tématu, jež vás baví, si tak anglicky přečtete mnohem víc.

Internet je vůbec při studiu jazyka neocenitelným pomocníkem. Nejen že na něm naleznete spoustu výukových stránek s interaktivními cvičeními, ale můžete sledovat i zajímavá videa, poslouchat audioknihy nebo jeho prostřednictvím komunikovat s cizinci.

Spojení vašeho koníčka s cizím jazykem přijde vždycky vhod. Mnozí mladí lidé tvrdí, že se anglicky naučili díky počítačovým hrám, seriálům v původním znění a hudbě.

A nezapomeňte ani samo studium cizího jazyka povýšit na koníček. Přestanete-li se na ně dívat jako na otravnou povinnost a začnete-li se radovat ze svých úspěchů a toho, co všechno vám znalost cizího jazyka přináší, půjde vám učení rozhodně lépe a radostněji.

Pár praktických fíglů

Kamarád mi před lety oznámil, že se chce naučit španělsky. Když jsem se ho zeptala, jak se bude učit, řekl, že si nejspíš pořídí slovník a gramatiku a bude se po nich válet. Takhle jednoduše to bohužel nejde, a stejně tak nebude stačit, když budete jednou týdně navštěvovat cizojazyčný kurz. Cizímu jazyku se musíte věnovat i ve volném čase.

Ideálně si najděte chvilku na opakování každý den. Obklopte se cizím jazykem. Nastavte si ho ve svém telefonu. Stáhněte si aplikaci Duolingo, které vám umožní jednoduchou formou trošičku procvičovat každý den. Pokud zjistíte, že máte s nějakým jazykovým jevem problémy, věnujte se mu víc, abyste nezačali ve studiu plavat. Hledejte příležitosti cizí řečí komunikovat. Pojmenovávejte předměty kolem sebe v duchu cizím jazykem a mluvte si jím sami pro sebe. Pište si slovníček a vytvářejte si kartičky se slovíčky a frázemi – už jen při vytváření těchto pomůcek si nějaká slovíčka zapamatujete.

Konec výmluv

Jak jsme již zmínili výše, důležitá je hlavně motivace a vůle se jazyk naučit. Budete-li jen neustále hledat výmluvy, proč cizí jazyk neovládnete, opravdu se vám to asi nikdy nepodaří. Pro základní komunikaci na cestách, při psaní mailů, vyřizování nezbytných věcí a setkávání s cizinci potřebujete slovní zásobu čítající přibližně dva tisíce slov, několik slovesných časů a pár dalších gramatických jevů. Nikdo po vás nechce, abyste hned četli v originále Shakespeare nebo diskutovali o filosofii.

Není pravda, že byste museli strávit delší dobu v cizině, abyste jazyk na komunikativní úrovni ovládli. Mnozí lidé se naučili dobře i ve své vlasti, zatímco jiní strávili v zahraničí několik měsíců či let, aniž by si odtamtud znalosti tamní řeči odnesli.

Kontakt s rodilými mluvčími však rozhodně pomůže, a toho se vám dostane s rodilými mluvčími na firemních kurzech jazykové školy Tandem. Naši lektoři vás budou i nadále motivovat a poradí vám další způsoby, jak studium cizího jazyka zpříjemnit a zefektivnit.

                                                                          Denisa Streublová a tým jazykové školy Tandem

 

24. 04. 2017 21:55:38


Nejnovější články

Architektonická angličtina s Calvinem

I architekti musí jít s dobou aneb architektonická angličtina v akci. 

09.04.
Pokračovat »

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist