kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Motivace - půl úspěchu

Nejdůležitějším faktorem při výuce cizích jazyků je motivace. Míra naší motivace předem určuje, jak daleko se ve studiu dostaneme. Každý člověk, který se učí cizí jazyk, se přinejmenším jednou setká s tím momentem, kdy má pocit, že další studium je naprosto zbytečné.


Toto postupně vede k přerušení nebo dokonce ukončení studia. Je to právě naše motivace, která nám pomáhá překonat tyto chvíle.

V  následujícím článku jsme dali dohromady pár tipů, které Vám pomohou si motivaci vytvořit, udržet, překonat tak těžké chvíle při učení a dosáhnout výborných výsledků.

1. Nejdůležitější je začátek

Na začátku studia jsme nejvíce namotivovaní, jsme si jisti, že vše hladce zvládneme. Motivace ale postupně vyprchává a když přijde krizový stav, přerušujeme studium. Jedním způsobem, jak tento proces změnit je, udržet si své počáteční nadšení. Ve chvíli, kdy se cítíte nejvíce namotivováni, zkuste si vzít čistý list papíru a sepsat všechna pozitiva učení se právě tohoto jazyka. Sepište vše, co vás napadne. Proč vlastně jazyk studujete, čeho chcete dosáhnout, nebo jak toho chcete dosáhnout. Tento papír si pečlivě uschovejte a vytáhněte až Vám bude nejhůř.

road2successb_300

2. Pohled do budoucna

Velice účinná metoda je „podívat se do budoucnosti“. Uvědomte si, co všechno získáte studováním dalšího jazyka. Představte si sami sebe na konci vaší cesty. Co vidíte? Vyšší pracovní pozici, lepší platové ohodnocení, zajímavější a různorodou práci, schopnost domluvit se s lidmi ze zahraničí, pocit, že dokážete vše. Všechny tyto věci můžete připojit na papír, o kterém byla řeč v předchozím odstavci.

3. Získejte praxi

Dalším užitečným způsobem, jak se namotivovat, je začít používat jazyk co nejdříve. Není důležité, zda neznáte dokonale gramatiku, nebo si občas nevíte rady se slovíčky. Důležité je, jít ven a použít to, co již umíte. Pokud nejste v kontaktu s nikým, kdo vaším jazykem mluví, nezoufejte, zkuste využít vymoženosti dnešní doby – internetu. Existuje mnoho sociálních sítí, které spojují lidi po celém světě. Dobrý způsob, jak přijít do kontaktu s lidmi ze zahraničí, je například stránka Couchsurfing. Jedná se o sociální síť, nabízející bezplatné ubytování na principu výměnného obchodu. Nemusíte však nikoho ubytovávat, pokud nechcete, stačí si sjednat schůzku na jeden večer. Provedete cizince po Vašem městě, krásně procvičíte cizí jazyk a zjistíte, že učení opravdu má smysl. 

couch_300

4. Spojte příjemné s užitečným

Hlavní myšlenkou tohoto bodu, je spojit učení cizího jazyka s aktivitami, které vás baví. Sami se tak velice jednoduše a účinně motivujete. Cizí jazyky se nemusíte učit pouze skrze učebnice a testy. Pokud jste fanouškem hudby, zkuste si najít písně, které si poté přeložíte. Získáváte tím novou slovní zásobu, a ještě se dozvíte, o čem váš oblíbený interpret zpívá. Je také dobré sledovat filmy v originálním znění s titulky nebo číst knihy v originále. Z vlastní zkušenosti vím, že dozvědět se, co se stane v posledním díle trilogie, který zatím nevyšel v češtině, je obrovskou motivací. Důležité je dělat, co vás baví.

5. Cestujte

Cestování je velmi úzce spojeno s výukou jazyků. Tím, že se do země, kde mluví vaším jazykem podívate, vytváříte si k jazyku osobnější vztah. Při učení jazyka se totiž neučíte jenom jazyk, učíte se o celé kultuře. Pokud je to tedy možné, vycestujte.

Silná motivace je polovina úspěchu. Nejdůležitější je nenechat se odradit. Buďte si jistí, že krizové situace přijdou, ale věříme, že s našimi tipy budete schopni jim čeli zase o něco lépe. Důležité je si věřit. Pokud příliš nevynikáte v sebe motivaci, lektoři v našich kurzech jsou velice zdatní v motivování studentů a věřte, že Vás nenechají skončit jen tak lehce.

Autor: Anna Jírová

Neváhejte autorku kontaktovat s dotazy na zkušenosti s Couchsuringem.

17. 09. 2013 13:07:19


Nejnovější články

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

AI seminář pro učitele

Moje první setkání s AI aneb nový metodický seminář od Tandemu očima jedné z účastnic.

04.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist