kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Učit se anglicky i po Brexitu? Yes!

Koncem června, po britském rozhodnutí odejít z Evropské unie, se objevily alarmující zprávy, že angličtina již nebude oficiálním jazykem Unie. Domluvíme se tedy vůbec ještě v Evropě anglicky a má smysl se angličtinu stále učit? Následující řádky vás snad přesvědčí, že ano


Angličtina ani po Brexitu nekončí v Evropské unii, protože spolu s francouzštinou a němčinou patří mezi takzvané pracovní jazyky Unie.

A když se podíváte na následující statistiky, dojde vám, že s angličtinou se neztratíte ani v Evropě, ani nikde po světě.

V současné době patří angličtina mezi nejrozšířenější (jak slovem, tak písmem) jazyky na světě. Jako svou mateřštinu ji uvádí 380 milionů lidí. Více rodilých mluvčí se hlásí už jen ke španělštině a mandarínské čínštíně.

Popovídat anglicky si však můžete i s lidmi, kteří nemají angličtinu jako mateřštinu. Je jich dokonce třikrát víc než rodilých mluvčích a právě díky nim se angličtina stala univerzálním jazykem, kterým se domluvíte téměř všude.

4283483_orig_300

Zkuste se jen zamyslet nad tím, kolik anglických slov proniklo do češtiny. Nemusí to být jen ptydepe nadnárodních korporací („Můžu šérovat ten skrýn s erory?“), ale termíny z oblasti sportu, technologie, medicíny, hudby, kinematografie a jiných sfér.

Odhaduje se, že v angličtině je více než polovina internetového obsahu (česky psané stránky tvoří 0,7 % veškerého obsahu na internetu). Angličtina vládne i veškeré e-mailové komunikaci: asi tři čtvrtiny všech mailů jsou napsány anglicky. Je to také univerzální jazyk vědců – v angličtině vychází přes polovinu vědeckých a technických periodik.

Překvapující informace je, že mnoho nezávislých zdrojů považuje angličtinu za jazyk s nejširší slovní zásobou. Velký oxfordský slovník uvádí na půl milionu hesel bez specifických termínů z oblasti vědy, techniky a náboženství. Ale nebojte se, nikdo po vás nechce, abyste si takové množství slov nacpali do hlavy. Rodilí mluvčí v průměru používají 12 000 – 20 000 slov a my ostatní si v naprosté většině komunikačních situacích vystačíme s 1500 – 2000 slovy.

V Evropě se učí anglicky na dvě třetiny obyvatel a více než polovina obyvatel EU uvádí, že dokáže vést v angličtině plynulou smysluplnou konverzaci. Nejvíc lidí hovořících anglicky, aniž by to byla jejich mateřština, najdete v Nizozemí a Norsku (90 %), Švédsku a Dánsku (86 %), Rakousku (73) a Finsku (70 %).

Země, které bývaly na východ od železné opony, jsou na tom tradičně s angličtinou nejhůř. Pouze 27 % Čechů a 26 % Slováků tvrdí, že jsou schopni plynulé plynulé smysluplné konverzace v angličtině. Patříte mezi ně? Pokud ne, přijďte si zlepšit své cizojazyčné dovednosti i zvednout sebevědomí do firemních kurzů s rodilými mluvčími jazykové školy Tandem.  

 english_do_you_speak_english_sign_istock_300

 

04. 08. 2016 22:45:44


Nejnovější články

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

AI seminář pro učitele

Moje první setkání s AI aneb nový metodický seminář od Tandemu očima jedné z účastnic.

04.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist