kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Výuka ve firemním kurzu aneb učíme se jeden od druhého

Jak se učí manažeři? Přečtěte si vyprávění ze života učitelky a lektorky angličtiny Simony, která propojuje světy firemní a školní výuky.


Je čtvrtek něco po šesté hodině ranní, sedím s hrnkem kávy před obrazovkou počítače a pečlivě sleduji pohyb kurzoru. Ten pohyb však nedělám já, ale můj student z firmy, kterého od září učím angličtinu a který naopak také učí spoustu věcí mne!:) A tohle je zrovna jedna z nich.

Sdílený dokument na Googlu, který nám oběma umožňuje sdílet přípravy na hodinu, psát zpětně obsah našich společně strávených hodin a opravovat chyby či psát komentáře ke zpracovaným úkolům. Musím si pospíšit, protože pan XY za chvíli dokončí svůj domácí úkol, já jej opravím a do hodiny je zde u mne na vlastní výuce…. Ano, už si i prohlíží, co jej dnes čeká! No, snad jsem toho nepřipravila příliš? Nevadí, podíváme se na to klidně další hodinu. V tomhle máme skvělou souhru, vždy se dohodneme, co je třeba probrat, co doladit a hlavně, co nám naše setkání dalo. 

Již 18 let učím na stavební průmyslovce, doučuji řadu studentů a připravuji je k maturitě, pomáhám všude, kde to stačím a už mne to i někdy vyčerpává, proto jsem vloni velmi dlouho rozmýšlela, zda se pustit do výuky angličtiny pro pana manažera z pražské firmy. Bála jsem se, zda to vůbec kapacitně i obsahově zvládnu, ale naštěstí opak je pravdou.

Ano, přípravy jsou sice časově i obsahově náročnější v porovnání s výukou v běžné třídě, ale pracovat s člověkem z firmy je pro mne příležitost, jak si rozšířit obzory, poznat novou odbornou slovní zásobu, která mně byla dosud cizí a hlavně podpořit i jeho, protože mně musí vše hezky vysvětlit anglicky a tím se učí víc a víc. Je to výzva, které se nedá odolat. Nejvíc jsem např. získala slovy STAND UP nebo CHILLY OUT ROOM a moc by se mi líbilo, kdybychom tohle měli u nás ve škole! Kdyby tahle slovní spojení byla pro vás neznámá, tak vězte, že první znamená schůzku či poradu ve stoje, cca na 15 min bez přítomnosti mobilních telefonů. Úžasná představa akční a smysluplné porady! A druhé? Zkuste se zeptat pana Googla a jeho obrázků. Tento prostor mít k dispozici ve škole – jejda, to by se nám to učilo!!! :)

Propojení praxe s výukou jazyka má obrovskou výhodu v tom, že se naše role hodně prolínají – jednou učím já jeho, jindy on mne a největší radost mám z toho, když nové informace mohu použít zase u nás ve škole.

Vlastně, abych pravdu řekla, nejlepší je, když vidím, že i jemu hodiny se mnou prospívají a podporují jeho jazykové sebevědomí.

Co víc si přát? Jen ať nám to ještě nějakou dobu vydrží! :)

12. 09. 2017 17:01:35


Nejnovější články

Architektonická angličtina s Calvinem

I architekti musí jít s dobou aneb architektonická angličtina v akci. 

09.04.
Pokračovat »

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist