kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

14 let s Tandemem

Simona, stálá účastnice našich jazykových kurzů pro učitele, je Tandemu věrná již 14 let. Proč se k nám i po tolika letech stále s radostí vrací?


1. Odstranění jazykové bariéry

Před 14 lety dokázali Tandem a tamní americká lektorka Angela prolomit moji jazykovou bariéru a já se konečně přestala bát mluvit anglicky. Do té doby mě, podobně jako většinu Čechů, pronásledovaly obavy z neustálého chybování a pocitu méněcennosti vůči rodilým mluvčím. Pokud mám možnost celý den, každou přestávku, i dobu oběda, stále komunikovat v angličtině, moje schopnost mluvit a nebát se sílí.

2. Teamwork

A protože žádný učený z nebe nespadl, vidím, že i ostatní učitelé občas udělají chybu, tak proč se stresovat? Naopak, učíme se jeden od druhého a pomáháme si. Pokud někomu občas “nenaskočí“ slovíčko, ostatní promptně napoví, doplní, navážou, podpoří – prostě skvělá spolupráce!

3. Variabilita
Obsah jednotlivých lekcí či témat kurzů v Tandemu se postupně mění a rozvíjí. Je skvělé, že jsme si v minulých letech mohli dokonce i napsat o téma, které by nás bavilo nebo bychom potřebovali pro naši výuku ve škole. Velké plus pro mě byla lekce o Novém Zélandu a Austrálii, a později o Kanadě. Máme sice k dispozici řadu učebnic a můžeme si ledacos dohledat na internetu, ale sdílení vlastních zážitků z konverzací s rodilými mluvčími je daleko zajímavější a efektivnější. Jak moji studenti trefně poznamenali, je to zcela odlišná hodina, větší zápal pro věc a vše se daleko snáze pamatuje.

4. Originalita
Právě při probírání reálií jsme narazili na řadu skvělých aktivit, které dodnes velmi ráda používám. S novozélandským lektorem Jamesem jsme pracovali na projektu „Obnova zemětřesením poničeného města Christchurch“, kdy jsme se rozdělili do týmů stavařů a developerů a měli jsme svoje zájmy prosadit před radou města. A nešlo jen o novou slovní zásobu, ale i o naši kreativitu, pohotovost, výřečnost, argumentaci – zkrátka bylo to báječné! A velmi jsme litovali, že hodina končí…

5. Smyslový prožitek
S Australanem Danym jsme mimo jiné při jedné lekci ochutnali známou australskou pomazánku Vegemite, na jehož popud jsem si také jednu skleničku opatřila, a s mými studenty jsme si v rámci výuky připravili minidegustaci, která dopadla skvěle! Kombinovali jsme opečené tousty s tenkou vrstvou másla a Vegemitem, potom s taveným sýrem, a nakonec jsme k sýru přidali na plátky nakrájená rajčata. Jednoduše “delicious“! 

6. Inspirace
A aby ochutnávek nebylo málo, při další hodině v Tandemu jsme probírali varianty amerických snídaní s burákovým máslem a jahodovým džemem včetně nejšílenější varianty s marshmallow uprostřed…  A protože Kanada není daleko, opět jsem při přípravě své vlastní lekce o Kanadě brzo ráno vstala, napekla malé lívance, sbalila javorový sirup, balík plátkové slaniny spolu s kontaktním grilem a připravila pro moje studenty tuto pravou kanadskou lahůdku. Dodnes na tento školní gurmánský zážitek vzpomínají a opečenou slaninu politou sirupem si rádi dopřávají i doma.

7. Sdílení zkušeností
„Sharing Ideas“ byl projekt, který nám umožnil sdílet svoje nápady a učební metody s dalšími účastníky kurzu, což mělo obrovský úspěch. A naše vzájemné sdílení trvá dodnes. Během roku si po večerech voláme, píšeme, navzájem se inspirujeme a pomáháme si s učením. Na podobné bázi fungují i konverzační kurzy a metodické semináře od Tandemu, které si účastníci právě díky tomuto kolegiálnímu obohacení vždy velmi pochvalují. 

8. Přátelská atmosféra
Další cennou předností Tandemu je z mého pohledu skvělá parta lidí. Letní konverzační kurzy se pro mě a mé kolegy – přátele staly již neodmyslitelnou tradicí, kterou ve stejné sestavě už nějaký ten čas s nadšením dodržujeme. Přátelský přístup lektorů a vřelé vztahy s vedením školy jsou i po letech samozřejmostí. 

9. Zábava
Jednu z mých nejoblíbenějších seznamovacích aktivit, tzv. „Seznamovací kolečko“, kterou se svými studenty praktikuji dodnes, jsem také převzala právě od lektorky z Tandemu. Američanka Angela nám tehdy přinesla ruličku toaletního papíru, z níž si měl každý odtrhnout pár dílků. Následně oznámila, že každý o sobě musí říct tolik informací, kolik těch dílků drží v ruce. Takže ti hamižní mluvili a mluvili, a my se culili a culili…😊 

10. Užitečné materiály
Před jedním kurzem jsme si měli přečíst a připravit k diskusi tenoučkou knížečku o dvou myškách a dvojici malých lidí s názvem „Who moved my cheese?“. Ta se posléze stala každoroční náplní mých hodin – krátké čtení, a zároveň dlouhé zamyšlení nad lidským charakterem.

11. Kritické myšlení 
S vývojem času se posouváme i my, učitelé. Dnes už se neučíme o reáliích, ale zamýšlíme se nad složitějšími psychologickými tématy, která nám často uvíznou v mysli na dlouhý čas. Motto lektora Jamese „It‘s your choice“ mě provází od doby, kdy nás do konceptu kritického myšlení zasvětil. Jeho témata nejsou pro každého, ale mnohým z nás i v osobním životě hodně pomohla.

12. Kreativita
Letošní téma k zamyšlení „Člověk, ke kterému vzhlížíte“, s kterým jsme během letních kurzů pracovali, je fantastické a už se nemůžu dočkat, až jej zadám svým studentům. O kom asi budou psát? Rodiče, filmová hvězda, oblíbený zpěvák? Důležité je nejen načerpat novou slovní zásobu a umět ji použít, ale také vnést do práce svoje vlastní myšlenky. A tohle vše rozvíjíme právě s lektory v Tandemu. 

13. Příjemně strávený čas
Letní konverzační týden v Tandemu má schopnost přenést nás do paralelního světa. Nemusíme vařit, prát a uklízet, hledat časovou rovnováhu mezi prací a rodinou, ale můžeme se plně věnovat jen sami sobě a svým zájmům. Například při návštěvě naší oblíbené vinotéky u Otíka, kde se pravidelně scházíme po obědě a před odpoledním vyučováním, a snad i proto nám to prý odpoledne lépe povídá…😊 

14. Více než jazykové kurzy
Kromě jazykové průpravy si v průběhu letních kurzů často dopřáváme i kulturní vyžití. Díky výhodné poloze sídla Tandemu nedaleko centra Prahy a ubytování, které nám v rámci konverzačních týdnů zajišťuje, můžeme po skončení výuky vyrazit na koncerty, divadelní představení, výstavy atp. – stačí si vybrat. Jedinou nevýhodou je fakt, že se zde za týden opravdu nedá stihnout vše… Takže, co s tím? No, přece jednoduché řešení – za rok se opět vrátíme! 

Zaujaly vás Simoniny zážitky z Tandemu a chtěli byste si vyzkoušet jazykové kurzy pro učitele na vlastní kůži? Vyberte si z naší pestré nabídky a přihlaste se ještě dnes zde: https://www.tandem.cz/kurzy-pro-ucitele.

07. 09. 2022 08:21:02


Nejnovější články

Architektonická angličtina s Calvinem

I architekti musí jít s dobou aneb architektonická angličtina v akci. 

09.04.
Pokračovat »

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist