kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Angličtina v IT sféře

Je angličtina v oblasti IT zbytečný strašák, nebo nutné zlo? Bojíme se konverzovat, chybovat, ale hlavně nemáme dostatečnou motivaci se učit.


Výuka angličtiny pro IT

bigstock-a-chalkboard-with-the-text-do--99802910

V České republice se údajně jedním cizím jazykem domluví 49 % obyvatel. Pokud odhadujete, že jde o angličtinu, musíme vás zklamat. Řeč je o slovenštině.

Přesto, že se ročně odučí zhruba 1,8 až 2 miliony anglických vyučovacích hodin, z čehož jsou asi tři čtvrtiny speciální kurzy ve firmách a čtvrtina kurzy pro veřejnost, anglicky dokáže konverzovat jen pouhopouhých 27 % obyvatelstva! Ani zdaleka však nejde o osoby působící v oblasti IT. Není to důvod k zamyšlení?

Problémem je strach i malá slovní zásoba

Říkáte si, že není možné, aby osoba, která vystupuje, jako odborník na počítače a výpočetní technologie nedokázala anglicky konverzovat? Bohužel. Většina všech pracovníků IT sféry bezpečně ovládá pouze ty nejnutnější základy a několik desítek technických slůvek. Jejich problémem je především malá slovní zásoba i nechuť prohlubovat svoje znalosti a dovednosti v dalších anglických tématech.

U nás ve firmě se můžeme dobrovolně a zcela zdarma zapsat do anglických kurzů, které lze absolvovat online. Ačkoli jsou jednotlivé lekce zajímavé, prvotní nadšení ze mě poměrně záhy opadlo. Člověk jednoduše nemá na učení po náročném pracovní dni chuť ani sílu,“ konstatuje Martin – PHP programátor jedné známé pražské firmy.

Jaké okruhy téma by měl IT pracovník bezpečně ovládat?

  • Mobilita: Mobilní přístroje, mobilní technologie
  • Software: Softwarová řešení, vytváření sítí a jejich správa
  • Mobilní aplikace
  • Datová centra
  • Informační bezpečnost

+ Další témata podle potřeb konkrétní firmy

Konverzace, gramatika a komunikační situace

Výše uvedené okruhy témat jsou jednou, nikoli jedinou oblastí, kterou by měl pracovník v IT sféře zvládat. Mezi jeho dovednosti by mělo patřit také bezpečné ovládání anglických časů, na vyšších postech třeba i vedení porad ve firmě v anglickém jazyce nebo vytváření projektu a jeho řízení opět v angličtině. Neodmyslitelnou součástí jeho dovedností by mělo být také anglické jednání se zákazníkem či potenciálním klientem.

Anglicky se učím prakticky od školky. Ani dnes – ve svých 28 letech si ovšem netroufám na plynulou anglickou konverzaci. O obchodních dopisech a korespondenci ani nemluvě. Moje slovní zásoba je v některých oblastech nedostatečná a k tomu všemu mám strach mluvit“ prozrazuje Lucie – IT helpdesk koordinátorka.

Nejdůležitější je motivace

Víte, že na tom s angličtinou nejste nejlépe? Pak si najděte silnou motivaci, dobrou jazykovou školu či zkušené lektory kurzů a jděte vstříc anglické výzvě! Ti z vás, kteří si takovou motivaci najdou – ať už půjde o zaměstnání v zahraničí firmě, cizojazyčného partnera, studium v cizím jazyce nebo cestování – mají napůl vyhráno!

Tandem rozmluví vás i vaši firmu. Vyberte si z mnoha kurzů nebo nás neváhejte kontaktovat
 

28. 04. 2019 14:16:51


Nejnovější články

Architektonická angličtina s Calvinem

I architekti musí jít s dobou aneb architektonická angličtina v akci. 

09.04.
Pokračovat »

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist