kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Aprílové srandičky

Kromě tradičních křesťanských svátků je Apríl jedna z mála tradic, kterou máme společnou s anglicky mluvícím světem. U nás zůstává populární téměř už jen mezi dětmi, ale v Británii a Americe se musí mít na pozoru i dospělí. Podívejme se na původ All Fool’s Day i na oblíbené žertíky.


Srandu z ostatních si můžeme udělat kdykoli, ale na 1. dubna se to od nás přímo očekává. Původ této tradice není dosud zcela jasný, ale nejpravděpodobnější vysvětlení je, že jej přinesla změna kalendáře z juliánského na gregoriánský v roce 1582. To znamenalo i přesun Nového roku z přelomu března a dubna na 1. leden. Ti, kdo stále drželi starou tradici a slavili Nový rok 1. dubna, se stali terčem posměchu ostatních.

images_1_02

Možná ale jen na lidi tou dobou leze jaro, protože už staří Římané si rádi stříleli z ostatních během svého svátku Hilaria, který připadal na konec března.

 

Nejlepší aprílový žertík je takový, který zasáhne co nejvíc lidí. V roce 1856 se tak 1. dubna spousta zvědavců dostavila k londýnskému Toweru na „slavnostní umývání lvů“, o němž byli zpraveni pozvánkou. Byla to ale jen aprílová sranda.

 lionwash_300

 

Takové mají v oblibě i sdělovací prostředky a někdy se sami autoři podobných fórků nestíhají divit, kolik naivů jim skočí na špek.

Velký zájem tak vzbudilo aprílové vysílání britského pořadu Panorama v roce 1957, které ukázalo česání špaget ze stromů ve Švýcarsku. Značné množství diváků pak kontaktovali BBC s dotazem, jak takový špagetový strom vypěstovat.

V roce 1976 britský astronom Patrick Moore oznámil v rádiu, že díky synergickému působení Jupitera a Pluta na Zemi bude přesně v 9.47 oslabena zemská gravitační síla a vybídl posluchače, aby v ten okamžik vyskočili do vzduchu a zažili pocit lehkosti. Desítky posluchačů pak volaly do rádia, aby potvrdili, že experiment fungoval.

Na Apríla roku 1987 si ze svých čtenářů vystřelil britský bulvární deník The Daily Mirror, když informoval, že Margaret Thatcherová měla během své oficiální návštěvy Moskvy románek se sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem. Deník otiskl fotografie, kde Železná lady laškovně drbe Gorbačova pod bradou nebo se s ním ruku v ruce prochází po Gorkého parku. Na fotografiích ve skutečnosti pózovali dvojníci obou státníků, ale zmátly a pohoršily stovky lidí.

A pokud nemá Brit nebo Američan po ruce sdělovací prostředky, musí si vystačit s obyčejnými kanadskými žertíky. Mazání klik zubní pastou už se moc nenosí, lepší je někomu změnit uživatelský jazyk na telefonu nebo na počítači, přelepit čočku na optické myši, aby nefungovala, prohodit označení pánských a dámských toalet, nechat omluvný vzkaz na cizím autě kvůli nehodě, která se ve skutečnosti vůbec nestala, nasypat do mléka v krabici potravinářskou barvu nebo dětský pudr do fénu.

images_01

Zajímá vás, na jaké aprílové fóry se nachytali naši angličtí, američtí a australští lektoři? O svou osobní zkušenost se s vámi jistě rád podělí rodilí mluvčí na firemních kurzech jazykové školy Tandem.  


 

31. 03. 2016 15:12:32


Nejnovější články

Architektonická angličtina s Calvinem

I architekti musí jít s dobou aneb architektonická angličtina v akci. 

09.04.
Pokračovat »

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist