kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Češi a Czenglish v ČJ

Rozmohl se nám tu takový nešvar aneb jak Češi vytvářejí z češtiny Czenglish.


Czenglish jako spojení češtiny s angličtinou se dnes čím dál tím častěji objevuje u Čechů různých věkových kategorií, a to v obou zmíněných jazycích. Jedná se v zásadě o takový jazykový koktejl, který však nebývá po chuti ani zastáncům spisovné češtiny, ani anglickým rodilým mluvčím. Dokonce kvůli němu občas dochází k nedorozumění, pomatení či trapným situacím. A ty v mezilidské komunikaci nejsou zrovna dvakrát vítané. Jenže anglicismů v naší řeči stále přibývá a my se tak dostáváme do bludného multijazykového kruhu…

Czenglish v českém jazyce užívá zejména mladší generace, setkáme se s ní už ale také v profesním světě, obzvláště pak v obchodní sféře. Výroky jako „Tak tenhle gamer je fakt mega cringe!" nebo „Konečně jsem ho vystalkovala, tak teď ho můžem zaspamovat lajkama!" vám, pokud máte doma teenagery, zaručeně musí přijít povědomé, ačkoli jim stále ještě pořádně nerozumíte. Pracujete-li v businessu, pak vám zas určitě nebude cizí sdělení, jako je „Hej, máme krátkej meeting v deset, trochu zabrainstormujem a pak vyrazíme na ten víkendovej teambuilding.".

Czenglish se v našem rodném jazyce vyskytuje jako důsledek globalizace, snahy o modernost, ale i nedostatku vhodných českých ekvivalentů pro anglická slova. Ten však nemusí být vždy způsoben skutečnou absencí českých výrazů, ale spíše neznalostí českých mluvčích, kteří si jejich používání už natolik odvykli, že si na ně v určité situaci či kontextu vzpomenou již pouze v angličtině.

Aktuální otázkou proto je, do jaké míry se nám a budoucím generacím podaří zachovat bohatství a jedinečnost českého jazyka. Používání Czenglish se totiž stále rozšiřuje a pomalu, ale jistě se vkrádá i na akademickou půdu a do veřejnoprávních médií.

Jak tedy s Czenglish v češtině bojovat?

  • Používejte české ekvivalenty.

Pokud existuje český ekvivalent pro anglické slovo, použijte jej. Například místo meeting čas od času říkejte schůzka, namísto mega občas použijte obrovský nebo si deadline jednou týdně nahraďte výrazem uzávěrka. Nebudete při tom sice znít tak cool, tedy moderně/hustě, alespoň si však tato slova uchováte ve své zásobárně mateřského jazyka. A třeba se vám budou jednoho dne ještě hodit.

  • Zvažte kontext a situaci.

Přemýšlejte o tom, zda je použití anglického slova v daném kontextu opravdu nutné a zda vám v dané situaci spíše neuškodí. Některé Czenglish výrazy se hodí raději do hovorové mluvy, která v určité společnosti či prostředí není úplně nejvhodnější. Odmítnete-li klienta se slovy „Teď jsem busy, callnu Vám zpět později." nebo zhodnotíte-li nabídku vašeho business partnera frází „Tak to je fakt topovka, hned to posharuju s týmem!", věřte, že tím u druhé strany příliš nezabodujete. Stejně tak pokud se bavíte s lidmi staršího věku, není Czenglish zcela na místě, chcete-li, aby vám onen člověk opravdu porozuměl.

  • Zvyšte si svou jazykovou gramotnost.

Máte-li pocit, že se angličtina ve vaší české mluvě stává dominantní, zkuste si nenásilně osvěžit svou znalost češtiny. Ať už četbou české literární klasiky, poslechem (skutečně) česky mluveného slova nebo jen hraním jednoduchých společenských her jako je Kris kros nebo třeba slovní fotbal – samozřejmě pouze s ryze českými výrazy.

A jak bojovat s Czenglish v našem anglickém projevu? To se dozvíte již brzy v dalším navazujícím článku na našem online blogu – tak si jej nenechte ujít!

22. 11. 2023 18:21:34


Nejnovější články

Architektonická angličtina s Calvinem

I architekti musí jít s dobou aneb architektonická angličtina v akci. 

09.04.
Pokračovat »

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist