kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Kdy začít s výukou angličtiny u dětí

Víme, že bez angličtiny či jiného cizího jazyka už se v dnešním světě horko těžko obejdeme. Samozřejmě chceme, aby se cizí jazyk naučily i naše děti. V jakém věku by ale měly začít a jaké jsou nejlepší metody?


Experti se shodují, že nejlepší je vystavit dítě cizímu jazyku v co možná nejútlejším věku. Lidský mozek nejlépe přijímá řeč (nejen cizí, ale i mateřštinu) mezi prvním a osmým rokem života. Děti, které jsou stejnou měrou obklopeny dvěma jazyky, například děti, jejichž rodiče mluví každý jinou řečí, nebo děti, které se svými rodiči žijí v cizině a slyší jiný jazyk mimo domov, se stávají bilingvními. Naučí se plynně dva jazyky a často rychle přepínají z jednoho do druhého, třeba i v rámci jedné věty. I u bilingvních dětí však jeden jazyk převažuje nad druhým v případě, že jej dítě využívá častěji. Může se dokonce stát, že bilingvní dítě v průběhu času svůj druhý jazyk ztratí úplně, pokud jej nepoužívá.

Co dělat, když ale nežijeme v bilingvním prostředí? Nejlepší je dítě umístit do cizojazyčné školky, kde bude obklopeno kvalifikovanými rodilými mluvčími. Tato možnost je ale příliš drahá a málokdo si ji může dovolit.

Existuje celá řada kurzů angličtiny pro předškoláky (ve školce i mimo ni). Zda dítěti něco dají, záleží na tom, jak často probíhají. Pokud bude mít dítě hodinu angličtiny každý den, určitě si něco odnese – slovní zásobu odpovídající věku, jednoduché věty, základy správné výslovnosti. V tomto případě jsou opravdu ideální hodiny s rodilým mluvčím, neboť děti mají citlivější sluch než dospělí, a proto dokážou výslovnost od rodilého mluvčího převzít.

V případě, že nemáte možnost zajistit dítěti každodenní výuku, je lepší nehledat kompromisy a počkat, až se dítě začne učit anglicky ve škole. Ne, že by méně intenzivní výuka byla úplně k ničemu, ale nelze od ní čekat žádné zázraky a předpokládat, že jakmile se dítě naučí číst, hned sáhne po Harrym Potterovi v originále.

Mozek dítěte se vyvíjí a postupně zvládá víc a víc věcí. Děti, které již ovládly svou mateřštinu, se dokážou učit druhý jazyk systematičtěji a netápou tolik. Také bývají motivovanější ke studiu, protože už vědí více o světě kolem sebe a dokážou si uvědomit význam cizích jazyků.

Rozhodně se tedy netrapte, pokud se vaše dítě neučí anglicky už od školky. Jestliže začne do svých dvanácti let, pořád ještě dokáže ovládnout záludnosti cizího jazyka snadno. Důležité však je, aby výuka probíhala hravým a zajímavým způsobem tak, aby dítě zaujala a motivovala. A s motivací mohou dítěti pomoct i rodiče, když pro něj najdou vhodné komiksy, knížky, videa nebo písničky v angličtině nebo když s ním doma budou angličtinou zábavnou formou opakovat.

Výuka dětí

A nezapomínejte, že cizí jazyk se lze učit v každém věku, a dokonce i při zaměstnání. S tím vám pomohou firemní kurzy jazykové školy Tandem.

Autor: Denisa Streublová

14. 05. 2015 13:37:51


Nejnovější články

Architektonická angličtina s Calvinem

I architekti musí jít s dobou aneb architektonická angličtina v akci. 

09.04.
Pokračovat »

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist