kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

No Czech, please… aneb jak je na tom naše mládež s angličtinou?

Jak si vedou mladí Češi na poli studia cizích jazyků? Přinášíme upřímný vhled od paní učitelky Simony, pravidelné účastnice našich konverzačních kurzů pro učitele.


Zase je tady září, noví prváci plní očekávání a obav, stejně tak i já, jejich učitelka angličtiny – jací budou? Lepší než ti předešlí? Jak se mi podaří snížit laťku – jak zase u prváků ubrat z požadavků na čtvrťáky, které jsem před malou chvílí vypustila do života po úspěšném složení maturitní zkoušky?  

Nervozita byla cítit na obou frontách a záhy jsem zjistila proč: mám celkem 3 nové skupiny a cca 70 % dotázaných nemluvilo doposud v hodinách angličtiny anglicky, pouze česky! Až mne to číslo zarazilo, ale prostě to tak je. Ano, televize a internet jsou plné angličtiny, přesto je stále ještě přesun na střední školu i v rámci znalostí cizího jazyka pro mnohé nové studenty pořádný oříšek.

Stále se potkávám se studenty, kteří mají úplnou hrůzu v očích z toho, že na ně mluvím anglicky a oni že mi mají odpovídat na otázky z běžného života? Nepředstavitelné! A přitom tento ročník – 2017/2018 už bude povinně maturovat z cizího jazyka. Nejsme zase tak malé město, abychom byli výjimka v této oblasti, obdobnou zkušenost mají i další moji kolegové z jiných měst.

Nemá rozhodně cenu plakat nad rozlitým mlékem a rovněž se nehodlám připojit k tvrzení studentů i některých rodičů, že „paní učitelka“ byla lekci před dětmi. Ne, naopak, toto zjištění na mne klade mnohem větší nárok jako na učitele, je to pro mne výzva, úkol – jak těmto studentům maximálně pomoci překonat bariéru strachu z mluvení.

Je to běh na dlouhou trať, ale nevzdáme to tak lehce! A nejsme na to sami, máme náš Tandem a s ním se určitě najde nějaké dostupné řešení.

My, učitelé, stále potřebujeme čerpat nové nápady, energii a sílu k tomu, abychom naše studenty podpořili a nasměrovali je tím správným směrem. Proto rozhodně uvítáme nové kurzy zaměřené čistě na metodiku výuky jazyka a aktivní přípravy na složení maturitních zkoušek ve všech oblastech, od poslechu a porozumění textu, až po řešení interakcí.

Ano, Cermat nás proškolil, jak hodnotit, ale způsob, jak toto vše studenty naučit, to už zůstává čistě jen na nás! Držme si palce, ať nám síly a elán vydrží i do dalších let!!!

Moc děkujeme paní Simoně za report a zároveň zveme všechny učitele angličtiny a němčiny, aby se zúčastnili našich pravidelných konverzačních kurzů s rodilými mluvčími.

24. 01. 2018 15:45:09


Nejnovější články

Architektonická angličtina s Calvinem

I architekti musí jít s dobou aneb architektonická angličtina v akci. 

09.04.
Pokračovat »

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist