kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Oslavy dne svatého Patrika

Den svatého Patrika je oficiálním státním svátkem v Irsku a v některých kanadských provinciích. I přes takto malý počet zemí, ve kterých je oficiálně uznáván, je tento den velmi oblíbeným svátkem slaveným po celém světě a jeho obliba stále roste.


Většina tradic udržovaných v anglicky mluvících zemích je nám velice dobře známá. Již neslavíme jen 1. Máje, ale také svatého Valentýna. Dušičky pomalu přebírají internacionální název Halloween a díky reklamě na Coca Colu již neexistuje skoro nikdo, kdo by nevěděl, kdo je Santa Claus. Ale co den svatého Patrika? Víte, o co se jedná?

Den sv. Patrika

Proč se slaví den svatého Patrika?

Den svatého Patrika se slaví každý rok na 17. března. Tento svátek byl nejdříve katolickým svátkem, postupem času se z něj však stala světská oslava irské kultury. Největší oblibu má tento den v Kanadě, USA a v Austrálii, kde žije mnoho obyvatel irského původu, slaví se ale také například v Japonsku, Rusku, Švýcarsku nebo Argentině. Těmito zeměmi se tak 17. března prohání zelené, slavící davy. Lidé se oblékají do zelené barvy a přidávají se k slavnostnímu průvodu, který městem, za doprovodu veselé, irské hudby, prochází. Kde ale tato tradice vznikla a kdo byl vlastně svatý Patrik?

   Sv. Patrik 17. března

Svatý Patrik byl starověký mnich a misionář, žijící na území Irska přibližně v pátém století našeho letopočtu. Tento muž je opředen mnoha legendami, je to ale pokřesťanštění Irska, co mu dodalo věčnou slávu, a kvůli čemuž si ho lidé připomínají dodnes. Princip svaté trojice údajně vysvětloval pomocí trojlístku, který poté lidé začali na 17. března nosit, jako symbol jejich víry. Tento zvyk vedl také k nošení zeleného oblečení, ačkoli původní barva spojená s tímto svátkem byla modrá. Trojlístek se stal neomezenou součástí nejen dne svatého Patrika, ale i celého Irska.

První průvod na den svatého Patrika se paradoxně konal v New Yorku v roce 1762. Irští vojáci sloužící v anglické armádě se tak chtěli znovu spojit se svou rodnou zemí a se svými kořeny. Irský nacionalismus se stával stále silnějším a zelené průvody na 17. března, přerostly v oblíbenou tradici. Dnes je průvod v New Yorku jedním z nejdelších.

Den sv. Patrika v Irsku

Den svatého Patrika možná ztratil svůj náboženský základ, rozhodně ale neztrácí množství nadšených příznivců a pomalu se stává jedním z velmi oblíbených a široce oslavovaných dní.

Zelená řeka v Chicagu

(tématicky obarvená řeka, protékající Chicagem)

 

Autor: Anna Jírová

17. 03. 2014 09:40:42


Nejnovější články

Architektonická angličtina s Calvinem

I architekti musí jít s dobou aneb architektonická angličtina v akci. 

09.04.
Pokračovat »

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist