kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Výhody studia cizích jazyků

Učíme se cizí jazyky, protože chceme cestovat, pěstovat obchodní i osobní vztahy s lidmi po celém světě a poznávat jiné kultury. Studium cizích jazyků má ovšem i jiné přínosy. 


Mnoho odborníků se shoduje, že učení se cizím jazykům působí blahodárně na mozek:

  • oddaluje nástup demence a Alzheimerovy choroby,
  • posiluje paměť,
  • a také zlepšuje schopnosti se soustředit a rozhodovat.

Můžete si představit, že mozek člověka, který se začne učit cizí jazyk, je jako někdo, kdo se odhodlá k nějakému sportu. Ze začátku všechno půjde klopotně, ale třeba nás to bude bavit a budeme se i přes námahu na tréninky těšit a zlepšovat se víc a víc, až už ani žádnou bolest nepocítíme, jen radost z pohybu, tedy z cizího jazyka. Činnost, kterou mozek vynakládá při studiu cizích jazyků, ho posiluje a zabraňuje jeho stárnutí a zakrnutí. Studie potvrdily, že tento efekt lze pozorovat v každém věku, takže nikdy není pozdě pro své mentální zdraví něco něco udělat.

Posílený mozek odolává až o pět roků déle demenci a Alzheimerově chorobě v porovnání s mozkem někoho, kdo se cizími jazyky nezabývá. Podobným účinkem se nemůže chlubit žádný lék na světě.

Studium cizích jazyků také posiluje paměť. Nejde jen o slovíčka a garamtiku z cizího jazyka, ale zapamatujete si pak lépe i termíny schůzek, seznamy, jména nebo telefonní čísla.

Studie potvrdily i další, méně čekané spojitosti: lidé ovládající cizí jazyk dokáží učinit rychlejší a lepší rozhodnutí, snáze udrží pozornost, ale dokáží ji i hbitě přesměrovat k jinému úkolu, je-li to zapotřebí. Ukázalo se také, že studenti cizích jazyků mají v porovnání s ostatními lepší výsledky i v matematice.

Studium cizího jazyka nám může obohatit i mateřštinu a změnit způsob, jakým o ní přemýšlíme. Nemluvě o tom, že každý další cizí jazyk se učí snáz, takže vůbec není na škodu přibrat si k angličtině třeba němčinu nebo španělštinu.

A nesmíme opomenout ani společenský přínos – ve firemních jazykových kurzech můžete poznat kolegy, které jste dosud vídali třeba jen na chodbě. A ty, které už znáte, poznáte trochu jinak. 

Přestaňte tedy hledat výmluvy, proč to nejde, a začněte se učit anglicky nebo německy s jazykovou školou Tandem.

 

09. 11. 2015 08:55:42


Nejnovější články

Architektonická angličtina s Calvinem

I architekti musí jít s dobou aneb architektonická angličtina v akci. 

09.04.
Pokračovat »

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist