kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Jak učit IT angličtinu

V čem spočívají specifika IT angličtiny a jakou metodiku je lepší zvolit pro IT specialisty? Inspirujte se tipy z praxe naší jazykovky.


V čem se odlišuje IT angličtina?

Angličtina pro IT je specifická nejen z pohledu slovní zásoby, ale i tím, kdo jsou její uživatelé. Většina IT specialistů v podstatě spoustu slovíček zná již z praxe, neboť hodně informací o počítačových programech je napsáno v angličtině a jsou jí v podstatě permanentně pasivně obklopeni. Mnozí z IT specialistů se také naučili angličtinu zábavným a nenásilným způsobem z počítačových her, takže mají často velmi dobré pasivní znalosti.

Naším hlavním úkolem je pomoci „ajťákům" dát všechna odborná slovíčka do správného jazykového kontextu, mluvený projev jazykově trošku „učesat“ a soustavně vše v konverzaci procvičovat. Lektoři pokročilejších kurzů IT angličtiny jsou často rodilí mluvčí, kteří jako uživatelé aplikací či programů v angličtině dovedou tak lépe pochopit složitější procesy, které jim studenti vysvětlují.
 

Specifika IT firem: Co je potřeba vědět o angličtině pro IT?

Učení IT specialistů je vždy oboustranně obohacující. Na jedné straně je lektor jako jazykový průvodce, na druhé straně studenti, kteří mají rádi vše digitalizované a interaktivní. IT specialisté milují různé jazykové aplikace, které si často sami z vlastní iniciativy „vygooglují“ nebo někdy i vymyslí, což je velmi podnětná spolupráce lektor- student.

V tomto oboru se pohybuje hodně introvertů, takže zpočátku chvilku trvá, než se lektorovi podaří studenty rozmluvit. Pokud jim však lektor zadá téma, na které se dopředu mohou připravit včetně materiálů, studenti se pak na hodině mnohem snáz rozpovídají a jejich mluvený projev je pak mnohem preciznější. Postupně tak nabývají větší sebejistoty v mluvení a jejich reakce jsou stále více spontánnější.

Jaké zvolit výukové materiály?

Materiály k výuce by měly navázat na způsob, kterým jsou studenti zvyklí se učit – tedy měly by být zábavné a vizuální (krátká 5-7 - minutová videa či krátké scény z filmů, kde se konkrétní situace odehrává, např. vyjednávání) a také interaktivní – mobilní aplikace na slovíčka, interaktivní cvičení na gramatiku s okamžitým vyhodnocením úspěšnosti a postupným sbíráním bodů za správné odpovědi. To vše pak slouží jako základ k pochopení angličtiny a příprava k jejímu procvičení v praktických situacích.


Nejlepší aplikace k procvičení anglické gramatiky a slovíček:

  • Duolingo
  • Quizlet
  • Busuu
  • Memrise
  • Naučte se 6000 slov
  • Mooveez
  • a další…


Přečtěte si také článek „Angličtina v IT sféře".

16. 02. 2022 06:38:38


Nejnovější články

Architektonická angličtina s Calvinem

I architekti musí jít s dobou aneb architektonická angličtina v akci. 

09.04.
Pokračovat »

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist