kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Small Talk – umění příjemné společenské konverzace

Tak jako ve vašem volném čase, i v businessu vše začíná dialogem mezi dvěma lidmi. At už jde o prodej výrobků, rozhovor s uchazečem o zaměstnání, vyjednání smlouvy – u všech těchto situací jsou skvělé konverzační schopnosti absolutní nutností.


V angličtině mohou být tyto situace ještě náročnější než v jazyce mateřském, také kvůli tomu, že náš zahraniční protějšek může být ve společenské konverzaci zběhlejší než my

Navíc, umění konverzace se bohužel nikde nevyučuje. Rodiče nám v mladém věku říkají „Neskákej lidem do řeči“, „Dívej se na mě, když s tebou hovořím“, ale jinak se v této měkké dovednosti nemáme šanci zlepšovat. Mimoto nejsme zvyklí dávat druhému zpětnou vazbu na jeho konverzační dovednosti tak, jako na interní prezentaci, kterou vytvořil. Nikdy neřekneme „Nerad s tebou mluvím, protože nikdy nereaguješ na to, co říkám“, anebo „Vždycky si přivlastňuješ náš rozhovor“.

Pojďme si proto připomenout, jaké zásady dodržovat, aby byl dialog přínosný pro obě strany.

  1. Nejjednodušším způsobem k dosažení počátečního úspěchu je hledání toho, co máte se svým konverzačním protějškem společného. Mnohé studie totiž ukazují, že lidé, kteří vás považují za sobě podobného, vás budou mít rádi.
  2. Buďte dobrým posluchačem. Nestůjte jenom opodál. Reagujte na toho, kdo hovoří, úsměvem nebo pokyvováním.
  3. Vyzvěte ostatní, aby hovořili. Zeptejte se na jednoduchou otázku, týkající se jich samotných.
  4. Buďte pozorní. Nejradši máme ty společníky, kteří si o nás něco pamatují z minula. Pokud si o společníkovi zapamatujete destinaci jeho dovolené, zeptejte se ho příště „Jakube, jaká byla Tvoje dovolená na Floridě?“. Budete u Jakuba oblíben.
  5. Uvědomte si, kdy je lepší mluvit, a kdy naslouchat. Konverzace znamená brát i dávat.

Být dobrým společníkem pro rozhovory není vrozená vlastnost, můžete si ji vytrénovat. Jak praxí, tak v jazykových kurzech angličtiny s rodilými mluvčími, kterým je tato dovednost vlastní.

Autor: Helena Račická

Zdroj: časopis mezinárodní organizace Toastmasters, 2/2013

21. 02. 2013 13:45:56


Nejnovější články

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

AI seminář pro učitele

Moje první setkání s AI aneb nový metodický seminář od Tandemu očima jedné z účastnic.

04.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist