kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Angličtina ve středním věku

…aneb nikdy není pozdě (znovu) začít.


 

„Já jsem věčný začátečník, mně už žádné lekce ani kurzy angličtiny nepomůžou.“; „Já na ty jazyky nikdy neměl vlohy ani hlavu.“; „V mém věku už to stejně nemá cenu.“

Slyšíte sebe, své blízké nebo známe při čtení těchto frází? Nezoufejte, nejste v tom sami. A my vám poradíme, jak z tohoto začarovaného kruhu demotivace ven!

Školní docházku máte již dávno splněnou, ale i tak se vám při vzpomínce na učení, zkoušky a testy ježí chlupy? Inu není divu, že se vám potom lehce hledají výmluvy a těžce nachází energie a motivace pro celoživotní vzdělávání. Na druhou stranu, rozvoj jazykových dovedností je v dnešním moderním světě zapotřebí nejen ve školských zařízeních, ale i v mezinárodních firmách, organizacích a komunitách. Kvůli neustálé globalizaci uspějete s cizími jazyky, a to zejména s angličtinou, už nejen na cestách do zahraničí, ale i v Česku. Třeba i přímo ve vaší ulici nebo v nedalekém obchodě, kam se přistěhují cizinci nebo se zatoulá skupina turistů. Že tohle všechno víte, ale stejně si na zahájení (samo)studia nevěříte? Zkuste to postupně.

1. Vytyčte si své cíle a motivaci

Při učení cizího jazyka nemusíte vždy usilovat jen o výrazný progres a postup na vyšší jazykovou úroveň. Využijte jej především pro trénink paměti, pružnost myšlení a udržení duševní i mentální svěžesti. Nespoléhejte se na mladší generaci, ale zkuste se jazykově osamostatnit. I kdybyste se měli jen zeptat na čas odletu nebo si objednat jídlo v restauraci – každý small talk bude zúročen.

2. Nepodceňujte své zkušenosti

Co se v mládí naučíš… Že na tohle přísloví nevěříte? Chyba! Nemusíte být jazykový guru, abyste se domluvili v cizí řeči. Čeština také nepatří mezi jednoduché jazyky, a přitom ji ovládáte. Během vašeho života jste se s výukou cizího jazyka jistě alespoň jednou setkali. A proto víte, co u vás funguje, jaké formy učení vás baví a kolik času mu potřebujete věnovat, aby bylo efektivní. A pokud již nějaké základy cizího jazyka máte, zaručeně se vám při oprašování vybaví. Možná budete dokonce překvapeni, kolik znalostí vám v hlavě ještě zbylo…

3. Překonejte bariéry

Nenechte se odradit dávnými školními neúspěchy, prožitými trapasy či nepříjemnými situacemi způsobenými neporozuměním z minulosti. Naopak, poučte se z nich a využijte je jako motivační prostředek k tomu, aby se ve vaší budoucnosti již neopakovaly. Pracujte na své sebejistotě a sebevědomém vyjadřování bez ohledu na drobné chyby – nikdo není dokonalý. To, co se doopravdy cení, je snaha. Kromě toho ani nikdo nemládne, takže je pochopitelné, že se tempo učení, kvalita vnímání a míra koncentrace poněkud liší u studentů dospívajících a těch ve středním věku. Celoživotní vzdělávání však pomáhá s těmito hendikepy účinně bojovat, takže žádné strachy, nic není ztraceno.

4. Najděte si svůj učební styl

Na každého funguje něco trochu jiného, což však v dnešní době není překážkou. Interaktivní média a moderní technologie nabízí nespočet možností, prostřednictvím kterých lze cizí jazyk trénovat. Většina z nich je navíc přizpůsobena rychlému životnímu stylu, v němž je i 30 min přespříliš. Proto dnes snadno najdete cizojazyčná videa, podcasty či aplikace, u kterých strávíte třeba jen 10 min denně, a i to se počítá. Pokud vám toto moderní ‚názvosloví‘ nic neříká, nepodléhejte panice. Ještě stále existují tradiční způsoby procvičování cizí řeči, jako jsou knihy, články, rádia, filmy, seriály nebo učebnice. Stačí si vybrat.

5. Inspirujte se staršími zkušenějšími 😉

U nás v Tandemu se již 10 let schází skupinka aktivních seniorů (60-80 let) přezdívaná English club, která společně navštěvuje konverzační lekce angličtiny v průměru již přes 25 let. Díky tomuto koníčku, nebo spíše už letité tradici, se její členové udržují nejen v kontaktu se svými vrstevníky – spolužáky, ale také ve stabilní jazykové kondici.

Pravidelnou anglickou konverzací mohou stále rozvíjet své kognitivní schopnosti i komunikační dovednosti, a zároveň trávit čas v příjemné společnosti. English club aktuálně vede náš zkušený rodilý mluvčí Ewan z Walesu. Se skupinou autenticky debatuje o spontánních tématech, mezinárodních zajímavostech či aktualitách ze zahraničí. Účastníci lekcí se touto cestou zbavili všemi tolik obávané jazykové bariéry a získali větší sebejistotu při komunikaci s cizinci ať už v ČR nebo na svých zahraničních cestách.

A co vám – váhavým naši dlouholetí studenti vzkazují?

Nebojte se začít a vydržte – je to zábava a prý i účinná obrana proti demenci! 😊

09. 11. 2022 15:12:29


Nejnovější články

Architektonická angličtina s Calvinem

I architekti musí jít s dobou aneb architektonická angličtina v akci. 

09.04.
Pokračovat »

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist