kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Jak se naučit anglicky pomocí SMART goals?

Jedním z hlavních faktorů úspěchu je mít dobře nastavený cíl. Metoda SMART cílů má mnoho definic, ale v zásadě se dá použít na široké spektrum činností.


Smart cíle

Proč by měly být cíle SMART?

SMART je zkratkou pro to, jaké by vaše cíle měly být. Pojďme se tedy podívat, jak jednotlivé charakteristiky využít pro studium cizího jazyka:


S/specific Ujasněte si, proč je pro vás důležité umět cizí jazyk. Chcete si najít lepší práci, přestěhovat se do cizí země nebo číst knihy v původním jazyce? Jakmile budete znát svou motivaci, bude pro vás snadnější zaměřit se na dosažení svého cíle.


M/measurable – Aby vás po měsíci neopustilo původní nadšení, musíte mít jasně definovaný postup, jak svůj pokrok změřit a zjistit, zdali jste se opravdu posunuli o krok dál. Orientační pomůckou může být například to, že zvládnete přečíst jednoduchý článek v angličtině, porozumíte slovům písničky nebo porozumíte dialogu ve filmu v angličtině.


A/achievable Pokud jste teprve začátečník, není potřeba si hned dávat nadlidské cíle. Za 3 měsíce se vaše angličtina pravděpodobně neposune na úroveň rodilého mluvčího, ale mohli byste se zeptat někoho na ulici na cestu nebo objednat si jídlo v restauraci.


R/relevant – Pamatujte na to, že cíle, které si stanovujete musí sedět především vám. Využívejte cizí jazyk v oblasti, která je vám nejbližší. Může to být například čtení článků z vašeho oboru, sledování filmů s titulky nebo konverzační kurz, kde se seznámíte s novými lidmi z jiných kultur.


T/time-bound – Chcete se naučit plynule anglicky, ale čas běží a stále vám to nejde? Takhle to už dál zkrátka není možné. Každý cíl by měl mít časový rámec, od kterého se odvíjí i jeho dosažitelnost. Nejprve si řekněte, kolik času chcete věnovat cizímu jazyku denně či týdně (doporučujeme minimálně 10 minut denně). Pokud se vám povede poctivě splnit měsíční plán, můžete své cíle poupravit a posouvat se dál. Poradit se můžete také se svým lektorem, který vám pomůže sestavit rozvrh lekcí a zhodnotí váš celkový pokrok.

02. 02. 2021 16:16:17


Nejnovější články

Architektonická angličtina s Calvinem

I architekti musí jít s dobou aneb architektonická angličtina v akci. 

09.04.
Pokračovat »

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Journaling a učení jazyků

Je jedno z vašich novoročních předsevzetí začít se učit nový jazyk nebo se v nějakém zdokonalit? Pokud ano, přečtěte si náš článek o journalingu (deníčkování), které učení (nejen) jazyků může urychlit a usnadnit.

16.01.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist